Säkerhetspolisen

Dataanalytiker till enheten för teknisk inhämtning och analys

Vi söker dig som brinner för att utvinna information och kunskap ur komplexa datamängder och har ett starkt intresse för underrättelseverksamhet och brottsbekämpning.

Ort: Stockholm
Sista ansökningsdag: 2020-04-17

För att alltid kunna ligga steget före och förebygga och avslöja hot mot Sveriges säkerhet förstärker vi oss nu inom IT och teknik. Hos oss får du arbeta i en mångfacetterad verksamhet där tillit, kollegialitet och dedikation värdesätts högt. Vill du ta dig an utmaningar som bidrar till att skydda Sverige, det demokratiska samhället och medborgarnas fri- och rättigheter?


Ditt uppdrag
Du kommer utifrån ett vetenskapligt angreppssätt tolka och analysera stora och komplexa datamängder, för att:

• bedöma hot mot eller sårbarheter i skyddsvärda resurser.
• stödja arbetet med att inrikta Säkerhetspolisens operativa arbete – styra inhämtning av ny information och ge uppslag till nya operationer.
• hitta nya samband eller infallsvinklar i specifika ärenden.

Vid analysen är det viktigt att kunna väga in och vikta all tillgänglig data, samt att avgöra när en metod är relevant eller inte. Metoderna kan till exempel bestå i prediktiva modeller, leta anomalier i data eller mönsterigenkänning.

Eftersom variation och nya frågeställningar är vardag i arbetet krävs det att arbetssätt, metoder och verktyg ständigt utvecklas. En del av arbetstiden kommer att upptas av utvecklingsarbete. I samarbete med andra experter kommer du att ta fram metoder och processer som kan automatisera och effektivisera datahanteringen.

Som dataanalytiker har du tillgång till myndighetens gemensamma system, samt möjlighet att utveckla egna analysverktyg. Att delge bedömningar och analyser internt och externt är också centrala arbetsuppgifter för dig som dataanalytiker på Säkerhetspolisen.

Arbetet bedrivs huvudsakligen i Stockholm men resor inom och utanför Sverige förekommer.


Din kompetens
Vi söker dig med akademisk examen, gärna inom datavetenskap, datalogi, matematik, statistik eller motsvarande. Du kan exempelvis ha inriktat dig på något av följande eller närliggande områden: språkteknologi, statistik eller maskininlärning. Du behärskar programmering, gärna i R eller Python, och är kunnig i verktyg för analys av stora datamängder, t ex SQL och R. Vi vill att du har god förmåga att kommunicera på svenska och engelska i tal och skrift.

Vi ser gärna att du har erfarenhet från systemutveckling, maskininlärning, algoritmutveckling, visualisering av data – gärna applicerat på språkteknologi, tidsserieanalys, bildanalys eller analys av geodata. Även djup kunskap inom analys av andra datamängder är meriterande, så som finansiell data, telecom-data, IT-forensisk data eller liknande. Det är också en fördel om du är van vid att utforska data och självständigt föreslå inriktning för analyser, samt att du är van att arbeta både med strukturerad och ostrukturerad data.


Dina egenskaper
Vi söker dig som är kreativ med förmåga att hitta ny information i befintlig data, föreslå inhämtning av ny data som kan svara på ställda frågor och som kan tänka kring problem som är löst formulerade. Du är kommunikativ och kan presentera komplex data på ett sätt som gör den enkel att förstå. Du har god förmåga att initiera och upprätthålla kontakter både internt och externt, tycker om att arbeta självständigt samtidigt som du har god samarbetsförmåga och kan framföra och ta emot konstruktiv kritik på ett sätt som gynnar helheten. Vidare har du den noggrannhet och flexibilitet som krävs för att arbeta under eget ansvar men med tydlig inriktning och deadline samt att växla mellan planerad och händelsestyrd verksamhet. Vi kommer lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.


Om Säkerhetspolisen
Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Det gör vi genom att förhindra och avslöja brott mot rikets säkerhet såsom terrorism och spionage samt att skydda den centrala statsledningen.

Vi har cirka 1 400 medarbetare med olika bakgrund såsom polis, samhällsvetare, tekniker, administratör, språkvetare, jurist, ingenjör och psykolog. Tillsammans arbetar vi mot Säkerhetspolisens vision, ”Ett säkert Sverige”, för att värna det öppna och demokratiska samhället. Huvudkontoret ligger i Solna med verksamhet över hela landet.

Säkerhetspolisen värdesätter de kvaliteter som mångfald tillför verksamheten, och vi eftersträvar en jämn könsfördelning.


Anställningsvillkor
Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Vi tillämpar individuell lönesättning.

Svenskt medborgarskap är ett krav, då anställning vid Säkerhetspolisen innebär placering i säkerhetsklass. Ett krav för anställning är godkänt resultat i säkerhetsprövningen med registerkontroll, som genomförs i enlighet med säkerhetsskyddslagen. Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetande. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras.


Kontaktpersoner
Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att ringa rekryterande chef, tfn 010-568 84 93. För information om rekryteringsprocessen, kontakta HR-enheten, tfn 010-568 70 06.

Fackliga företrädare: Polisförbundet, tfn 010-568 71 29, SACO, tfn 010-568 70 04 och ST, tfn 010-568 70 02.


Ansökan
Din ansökan ska innehålla CV, personligt brev samt ifyllt försättsblad. Samtliga handlingar ska vara i MS Word- eller pdf-format. Obs! Spara försättsbladet på din dator innan du fyller i och bifogar det.
I ditt personliga brev och CV vill vi att du beskriver på vilket sätt du uppfyller våra efterfrågade krav.

E-post: sakerhetspolisen@sakerhetspolisen.se

Postadress:
Säkerhetspolisen
Registratorsexpeditionen
Box 12312
102 28 Stockholm

Observera att ansökan inklusive bilagor ska skickas direkt till oss, inte via en länk.
Ansökan ska ha kommit in senast 2020-04-17.


Övrig information
Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Säkerhetspolisen för andra personer än dina närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med informationen är att det finns tjänster vid Säkerhetspolisen som omfattas av sekretess.

I denna rekrytering kan vi komma att använda arbetspsykologiska tester som en del i processen.

Inför denna rekrytering har vi redan gjort vårt val av annonseringskanaler. Vi undanber oss därför samtal från externa rekryteringsföretag och annonsförsäljare.


Sista ansökningsdag : 17 april . Arbetsort : Stockholm . Publicerat : 10 mars

Kategorier : Data & IT Naturvetenskap & Forskning Systemvetare Säkerhet & Skydd


Senaste jobben från Säkerhetspolisen

Alla jobb hos Säkerhetspolisen

Liknande jobb Dataanalytiker till enheten för teknisk inhämtning och analys